18 مهارت زندگی ضروری برای ورود فرزندان به دنیای واقعی

به گزارش وبلاگ واحدی، تا به حال به این موضوع که فرزند شما چقدر مستقل است فکر نموده اید؟ اگر فرزند شما مدتی تنها بماند می تواند از خود مراقبت کند؟ آیا فکر می کنید فرزند شما مهارت های لازم را برای رویارویی با دنیای واقعی دارد؟ درباره این موضوعات فکر کنید. یادگیری مهارت ها به صورت عملی برای بچه ها بسیار مهم است و فقط ثبت نام آن ها در کلاس های مختلف مفید نیست. اگر کودک شما نتواند از خود مراقبت کند نمی تواند ویژگی های مهم شخصیتی و انواع مهارت زندگی لازم را در خود پرورش دهد.

18 مهارت زندگی ضروری برای ورود فرزندان به دنیای واقعی

فراگیری مهارت های زندگی فقط در مدرسه انجام نمی گردد و لازم است قبل از ورود کودک به مدرسه این آموزش ها به صورت تجربی و عملی آغاز گردد.

  • 10 قدم علمی و موثر برای تربیت فرزندان شاد و پیروز

دکتر آمریتا باسو میسرا می گوید: اگر می خواهید فرزندی قوی داشته باشید باید به او قوی بودن را آموزش دهید. پدر و مادر بودن کار آسانی نیست و وقتی به مساله پروورش و تربیت کودک می رسیم، این کار سخت تر هم می گردد.

امروز در خبرنگاران مگ قصد داریم شما را با 18 مهارت زندگی مهم و اساسی برای حضور کودک در دنیای واقعی آشنا کنیم و از راه های آموزش آن به کودک بگوییم. پس با ما همراه باشید.

1. دفاع شخصی

حتما شما هم با ما هم عقیده هستید که ایمنی در دنیای امروز اهمیت بالایی دارد. آموزش دفاع شخصی به کودک نه تنها به استقلال او یاری می نماید، بلکه در افزایش اعتماد به نفس او هم موثر است. فرقی ندارد فرزند شما دختر است یا پسر، آموزش دفاع شخصی برای بچه ها یک ضرورت است.

2. یاری های اولیه و سلامتی

شما همواره در کنار فرزندتان نیستید و نمی توانید بلافاصله پس از زخمی شدن یا آسیب دیدن به او یاری کنید، این یک واقعیت غیر قابل انکار است. پس لازم است دوره های آموزشی در ارتباط با یاری های اولیه و نحوه استفاده از آن در موارد اضطراری را ببیند تا در صورت احتیاج از آن استفاده کند.

یکی دیگر از مهارت های مهم در این ارتباط، مراقبت از سلامتی است. به جای اینکه کودک را مجبور به خوردن سبزیجات کنید با او از خطرات سلامتی ای که در نتیجه مصرف نکردن سبزیجات و خوردن غذای ناسالم پیش می آید صحبت کنید. به او شرح دهید چرا برخی از غذاها مفید و برخی دیگر مضر هستند.

مثلا می توانید برای کودکی که به ورزش علاقه مند است از مزایایی صحبت کنید که به آن ها قدرت تحرک و چابکی بیشتری می دهد و با خوردن آن ها می توانند بیشتر ورزش نمایند. اگر کودک شما به ویژگی های ظاهری، مثل موها، اهمیت می دهد از اسیدهای چرب امگا3 و تاثیر آن بر روی موها صحبت کنید.

3. انجام امور شخصی

وقتی کودک ما عظیم شد باید برای ادامه تحصیل یا کار از خانواده جدا شده و مستقل زندگی کند. اگر امروز مسئولیت پذیری و مهارت زندگی روزمره را فرا نگیرد، حتما در آینده با مشکل روبه رو خواهد شد.

معمولا والدین تمام کارهای فرزندان را انجام می دهند تا او در آسایش باشد و درگیر هیچ موضوعی نباشد. باید بگوییم که این کار کاملا اشتباه است. از کارهای ساده آغاز کنید. کارهایی مثل بردن بشقاب غذا به آشپزخانه یا قرار دادن کیف مدرسه در جای معین.

فرقی ندارد با چه کاری آغاز می کنید، مهم این است که آموزش را آغاز کنید و به او یاد بدهید که در برابر کارهای خود مسئول است. اگر این مهارت ها را به او آموزش دهید هم به آینده او یاری نموده اید و هم یک دستیار کوچک در خانه خواهید داشت.

4. مدیریت زمان

آموزش این مهارت زندگی اصلا پیچیده نیست، فقط کافی است مسئولیت انجام کارها در زمان معین را به عهده کودک بگذارید. برای آغاز یک ساعت زنگ دار تهیه کنید و از او بخواهید برای به موقع بیدار شدن در صبح و آماده شدن برای مدرسه از آن استفاده کند.

به او برنامه ریزی کردن را یاد بدهید و بخواهید برای انجام کارهای مدرسه و کارهای روزمره خود برنامه ریزی کند. به او گوشزد کنید که برای زمان بازی هم باید برنامه ریزی کند و آن را در برنامه روزانه خود قرار دهد.

5. مهارت های تصمیم گیری

موضوعات زیادی در آینده کودکتان قرار داد که باید برای آن ها تصمیم گیری کند. موضوعاتی مثل انتخاب رشته تحصیلی، انتخاب شغل و شریک زندگی. اما سوال این است که این مهارت زندگی را چطور در زمان کودکی به او آموزش دهید؟

برای آموزش این مهارت ابتدا از کودک بخواهید بین 2 بازی یکی را انتخاب کند، یا بین 2 نوع لباس مختلف یا غذای مختلف یکی را انتخاب کند. با انتخاب بین دو گزینه کودک متوجه می گردد که هر تصمیمی عواقبی همراه دارد و او باید آن را بپذیرد.

شما می توانید در فرایند تصمیم گیری به او یاری کنید و هدایت اش کنید تا بتواند مزایای و معایب هر گزینه را بسنجد و در خاتمه برای انتخاب یکی تصمیم بگیرد.

6. مدیریت پول و بودجه بندی

این مهارت یکی از اساسی ترین مهار ت های زندگی است. هر هفته یا هر دو هفته یک بار مقدار معینی پول توجیبی به فرزندتان بدهید و از او بخواهید برای هزینه هایش از آن پول استفاده کند. اگر وسیله ای احتیاج دارد که که قیمت آن بیشتر از پول توجیبی اش است، به او آموزش دهید که پس انداز کند.

حتی می توانید به او بگویید هر دفعه که بخشی از پول توجیبی خود را پس انداز می نماید شما هم مبلغ معینی در قلک او می اندازید. این کار در او انگیزه بیشتری برای پس انداز ایجاد می نماید. این کار به مفهوم خرید تطبیقی و زیرمجموعه آموزش بودجه بندی است.

به فرزندتان بگویید گاهی می تواند گزینه های ارزان تری را برای مصرف انتخاب کند. وقتی با هم به خرید می روید از او برای انتخاب بین دو کالای مشابه یاری بگیرید و این مهارت زندگی را در او پرورش دهید. با این کار به او آموزش می دهید پول خود را هدر ندهد و به ارزش آن احترام بگذارد.

نانا تامب می گوید: من معتقدم درک اهمیت پول و مدیریت آن مساله ای است که باید هر کودک بالای 10 سال از آن مطلع باشد. بچه ها از سن 7 سالگی به مدرسه می فرایند و به یاری موضوعاتی مثل ریاضی با پول آشنا می شوند. اما هیچ کسی با آن ها از اهمیت پول و ارتباط آن با بودجه بندی، برنامه ریزی و پس انداز صحبت نمی نماید. بچه ها در مدرسه به صورت واقعی با پول سر و کار ندارند و ارزش واقعی آن را نمی آموزند.

برای فرزندتان یک حساب بانکی باز کنید و از او بخواهید ماهانه به آن مبلغی واریز کند. این پول می تواند از هدیه هایی که می گیرد تامین گردد یا دستمزدی که شما برای انجام برخی از کارها به او می دهید. با این کار او پس انداز کردن را یاد می گیرد و از آن لذت می برد.

7. خرید کردن

همواره در زمان خرید مواد غذایی فرزندتان را همراه خود ببرید. وقتی کودک شما کاملا با مکان های مختلف خرید و محل قرار دریافت مواد غذایی مختلف آشنا شد به او یک سبد بدهید و بخواهید یک چیز آسان را برای شما تهیه کند.

همچنین می توانید هر ماه فرزندتان را مسئول خرید یک کالا کنید. مثلا یک ماه مسئول خرید آبمیوه برای منزل است. سپس به او بیاموزید چطور باید آبمیوه بخرد و هزینه ها را کنترل کند.

8. آشپزی کردن ساده

بچه ها هم می توانند آشپزی نمایند. تعجب نکنید، انجام خیلی از کارهای ساده آشپزی و پختن غذاهای ساده برای بچه ها امکان پذیر است. می توانید این کار را با درست کردن یک ساندویچ نان و پنیر آغاز کنید. به او آموزش دهید که باید چطور از مواد غذایی موجود استفاده کند تا یک ساندویچ خوشمزه داشته باشد.

حتی می توانید از آن ها بخواهید در تهیه سالاد به شما یاری نمایند. مثلا کاهو را با دست خرد نمایند، لیموی تازه را فشار دهند و آبلیمو بگیرند یا سبزیجات خرد شده را با هم مخلوط نمایند.

همچنین می توانید در هنگام پخت غذا یک چهارپایه در کنار اجاق گاز بگذارید تا فرزندتان روی آن بایستد و با نحوه پخت غذاها آشنا گردد. گاهی هم به او ادویه ها را بدهید تا در غذا بریزد.

9. حفظ محیط زیست و اهمیت آن

القای اهمیت محیط زیست و پایداری آن به بچه ها در سنین پایین به آن ها یاری می نماید که با کره زمین و محیط زیست اطراف مهربان باشند. تاثیر تغییرات در سبک زندگی بر محیط زیست را به فرزندتان آموزش دهید و به آن ها بگویید قبل از انجام هر کاری به تاثیر آن بر محیط زیست فکر نمایند.

همچنین آن ها را به انجام فعالیت های زیست محیطی تشویق کنید. کارهایی مثل باغبانی یا جمع آوری زباله و انداختن آن به سطل آشغال را به او بسپارید. اگر حیاط دارید بخشی از آن را به او بدهید تا هرچه می خواهد بکارد.

به او یاری کنید که بذرهایی را بکارد و مسئول آبیاری و رسیدگی به آن ها باشد. اگر حیاط ندارید و در آپارتمان زندگی می کنید می توانید یک یا چند گلدان را به این کار اختصاص دهید. می توانید با خواندن مطلب راهنمای کامل کاشت انواع سبزیجات در خانه و آپارتمان با گیاهانی که می توانید در آپارتمان بکارید آشنا شوید.

10. انجام کارها به صورت کامل

اجازه دهید فرزندتان کارهای ساده و شخصی را به صورت کامل انجام دهد. کارهایی مثل بستن کیف مدرسه، مرتب کردن رختخواب یا خوردن غذا. می توانید برای تشویق آن ها به این کار کمی ماجرا را هیجان انگیز کنید. مثلا ملافه ها و روبالشی با طرح کارتون مورد علاقه او بخرید تا از مرتب کردن رختخواب خود لذت ببرد.

می توانید برای صبحانه برای چیدن میز صبحانه هم از او یاری بگیرید. اجازه دهید تا چند عدد پنکیک بپزد یا بشقاب و لیوان های صبحانه را روی میز بچیند. بگذارید خودش لقمه های صبحانه را آنطور که دوست دارد آماده کند و بخورد.

11. ارتباط با مردم

همه ما درباره ارتباط با غریبه ها و خطرهایی که دارد به بچه ها خود آموزش داده ایم. به او گفته ایم منطقی نیست که یک شخص غریبه به او نزدیک گردد و باید حتما این مورد را به ما اطلاع دهد. در کنار این موضوع می توانیم روش ارتباط صحیح با مردم و رفتار اجتماعی در بین عظیمسالان را به او آموزش دهیم. همچنین به او بگوییم که چه تفاوت هایی بین غریبه های خوب و بد وجود دارد.

به آن ها یاد دهید که چطور با دیگران دوست شوند و چطور با عظیمسالان رفتار نمایند. از قلم نیاندازید که در طول آموزش و تعامل آن ها با دیگران باید حضور داشته باشید و نظارت کنید. به این موضوع فکر کنید که ما روزانه با افراد مختلفی ارتباط داریم و اگر نحوه ارتباط را در کودکی به فرزندتان آموزش ندهید در عظیمسالی با مشکل روبرو خواهد شد.

12- انجام نظافت و کارهای مختلف خانه

حق دارید، مشارکت با بچه ها برای تمیز کردن خانه واقعا سخت است اما اعتماد کنید، کارهای کوچک را به آن ها بسپارید و بعد از مدتی متوجه می شوید که ارزشش را داشته است. احتیاجی نیست کارهای سنگین را به آن ها بسپارید، کارهای سبک و ساده سهم آن هاست.

از فرزندتان بخواهید اتاقش را تمیز نگه دارد، تخت خواب خود را مرتب کند و مطمئن گردد که همه چیز در جای مناسب خودش واقع شده است. بعد از مدتی از او بخواهید ظرف هایی که در آن ها میوه یا غذا می خورد را تمیز کند.

می توانید گردگیری میزها یا چیدن وسایل روی میز را به او بسپارید. اگر کودکی در سن ابتدایی دارید از او بخواهید کیسه زباله را از خانه بیرون ببرد. برای سپردن کارهای تمیزکاری به فرزندتان خلاقیت داشته باشید و با توجه به شخصیت و علایق او این کار را بکنید.

از او بخواهید در انجام کارهایی به شما یاری کند و بابت این کار دستمزد بگیرد! بله دستمزد بگیرد. البته این کار را می توانید در زمان هایی که او احتیاج به پول دارد انجام دهد و در زمان های دیگر به او دستمزدی ندهید. با این کار هم با ارزش پول آشنا می گردد و هم یاد می گیرد که فقط در ازای دریافت دستمزد کار نکند.

13. آداب معاشرت و نحوه سفارش در رستوارن ها

به کودک خود آداب معاشرت و نحوه رفتار در رستوران را آموزش دهید. با او تمرین کنید که چطور می تواند غذای خود را در رستواران سفارش دهد. به او اجازه دهید خودش غذا را از منو انتخاب کند و به تنهایی برای غذا خوردن تصمیم بگیرد.

همچنین به او نحوه کار با چاقو و چنگال را یاد دهید. به او آموزش دهید چطور غذا را برش بزند و بعد از تمام شدن غذا چه رفتاری داشته باشد. یکی از مهم ترین کارهایی که باید به فرزندتان آموزش دهید نحوه رفتار با پیشخدمت است. یادگیری این مهارت زندگی برای آینده او لازم است.

14. روش استفاده از نقشه ها

این کار را با آموزش جهتهای اطراف خانه آغاز کنید و از او بخواهید وقتی که در راه خانه هستید شما را هدایت کند و جهت درست را بگوید. برای این کار باید به او روش خواندن نقشه را آموزش دهید. بعد از اینکه فرزندتان با نقشه آشنا شد به او درباره GPS و روش استفاده از آن آموزش دهید تا بتواند از جهتیاب ها به درستی استفاده کند.

  • ترفندهای ساده و کاربردی برای آموزش استفاده از توالت به بچه ها نوپا

15. شست وشوی لباس

برای شستن لباس ها و کار با ماشین لباسشویی از فرزند خود یاری بخواهید. به او آموزش دهید که چطور می تواند ماشین لباسشویی را روشن کند و از برنامه های مختلف استفاده کند. همچنین به او درباره ی مقدار مناسب مواد شوینده، نحوه کار با خشک کن و کارهای مختلف مربوط به ماشین لباسشویی آموزش دهید.

16. مبانی سفر

یکی دیگر از مهارت های مهمی که باید به کودک خود آموزش دهید اصول سفر است. از آموزش دوچرخه سواری گرفته تا نحوه استفاده از وسایل نقلیه عمومی را به او آموزش دهید. مطمئن شوید که فرزندتان می داند که چطور جهت را انتخاب و طی کند.

به او یاد دهید چطور بلیط اتوبوس یا مترو را بخرد و با آن ها جهت مدرسه و خانه را طی کند. این ها مهارت های ساده اما مهمی هستند که فرزندتان در موارد اضطراری به آن ها احتیاج خواهد داشت.

17. نگاه کردن به موقعیت از دید دیگران

وقتی فرزندتان با دوستش به مشکل خورده و احتمالا دعوا نموده است به شما مراجعه می نماید و ماجرا را تعریف می نماید. اینجاست که باید به او یاد بدهید موضوع را از دید طرف مقابل هم ببیند. او را تشویق کنید که خودش را به جای دوستش بگذارد و دوباره به قضیه نگاه کند.

در هر فرصتی که پیش می آید درباره واکنش های احساسی افراد مختلف به او شرح دهید. بگویید که چرا یک نفر در حال حاضر غمگین یا عصبانی است. این کار توانایی حل مساله را در کودک پرورش می دهد و سطح درک آن ها از افراد اطراف شان را افزایش می دهد.

18. انعطاف پذیری و سازگاری

مهارت زندگی مهم دیگری که باید به فرزند خود آموزش دهید مهارت تاب آوری است. اولین قدم برای این کار این است که گاهی اجازه دهید کودک به تنهایی با شرایط بحرانی یا چالشی روبه رو گردد و خودش برای رفع کردن آن تصمیم بگیرد.

فرزندتان را به این مهارت زندگی مجهز کنید تا برای مقابله با چالش ها در زندگی آماده باشد. آن ها باید انعطاف پذیری را یاد بگیرند و خود را با تغییرات مختلف و محیط های متفاوت سازگار نمایند.

مطمئن شوید ارتباط تان با کودک نزدیک و محبت آمیز است و می توانید شرایط او را در زمان روبروه با چالش درک کنید. همچنین بسیار مهم است که شما هم به عنوان والدین انعطاف پذیر باشید و به عنوان الگو برای او عمل کنید.

سخن آخر

اساس و پایه شخصیت افراد تا سن 6 یا 7 سال شکل می گیرد و آموزش مهارت های زندگی در این دوره سنی بسیار مهم است. کودک شما باید در این مرحله سنی تقریبا از نظر عملکردی در خانه مستقل باشد. همچنین باید با پیروی از قوانین و اصول ایمنی آشنا باشد. این موضوع نشان دهنده قدرت درک و استدلال در او است.

چند مهارت زندگی دیگر که در این مطلب به آن پرداخته نشد مهارت مهربانی، مثبت بودن، صبر، استقامت، ایمان به خود و سخت کوشی در بچه ها است. توسعه مهارت های زندگی بسیار مهم است و بچه ها با یادگیری آن ها می توانند شخصیتی که قرار است در آینده داشته باشند را در ذهن تصور نمایند.

این آموزش ها باید به شکلی سرگرم نماینده و جذاب پیش برود تا فرآیند یادگیری مشتاقانه پیش برود و نگرانی ای در این ارتباط نداشته باشیم.

در این مطلب تقریبا تمام مهارت های اساسی برای حضور در جامعه را ذکر کردیم. اگر فکر می کنید مهارت دیگری وجود دارد که بچه ها باید آن را یاد بگیرد در قسمت کامنت ها بنویسید.

منبع: flintobox

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 8 فروردین 1400 بروزرسانی: 8 فروردین 1400 گردآورنده: huseynvahedi.ir شناسه مطلب: 1659

به "18 مهارت زندگی ضروری برای ورود فرزندان به دنیای واقعی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "18 مهارت زندگی ضروری برای ورود فرزندان به دنیای واقعی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید