تهدید و تبعات سد لاسک برای تالاب انزلی

به گزارش وبلاگ واحدی، به دنبال شروع ساخت سد لاسک در استان گیلان و کوشش فعالان محیط زیست برای توقف اجرای این طرح، مدیر کل دفتر اکوسیستم های تالابی سازمان محیط زیست آسیب های ناشی از سد لاسک را برای تالاب انزلی تشریح کرد و گفت: سدسازی مانع ورود سیلاب های بهاره به تالاب، انباشت رسوبات و در نتیجه کم عمق شدن آن می گردد.

تهدید و تبعات سد لاسک برای تالاب انزلی

مسعود باقرزاده کریمی در گفت و گو با خبرنگاران در پاسخ به این پرسش که آیا ساخت سد لاسک تاثیر منفی بر تالاب انزلی می گذارد، با بیان اینکه در شرایط کنونی به دلیل انباشت رسوبات در تالاب انزلی عمق این تالاب به شدت کاهش یافته است، گفت: در نتیجه چنین شرایطی حتی اگر بارشی صورت گیرد تالاب از نگهداشت آب ناتوان است و بلافاصله آب ورودی به تالاب به دریا تخلیه می گردد. به همین علت همه کوشش ها و اقدامات مربوط به احیای تالاب انزلی، به کاهش انباشت رسوبات و افزایش حجم مخزن این تالاب متمرکز است.

وی با تاکید بر اینکه تخلیه رسوب در زمان وقوع سیلاب های بهاره رخ می دهد، در خصوص تاثیر سدسازی بر تخلیه نشدن رسوبات تالاب انزلی توضیح داد: مسلماً سدسازی ها مانع ورود سیلاب های بهاره به تالاب ها می گردد. به عنوان نمونه در تالاب انزلی سیلاب بهاره می تواند رسوبات بخصوص رسوبات آلی از جمله آزولا و آلودگی ها را از تالاب خارج و در دریا پخش کند. هر چند که راهنمایی آلودگی ها به دریا هم کار درستی نیست اما به هر حال این روال از تجمع و غلظت آلودگی ها در یک کانون جلوگیری می نماید.

مدیر کل دفتر اکوسیستم های تالابی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه در بالادست انزلی رودخانه هایی وجود دارد که شریان های ورودی آب به تالاب هستند، گفت:سدسازی ها از جمله سد لاسک می تواند مانع ورود سیلاب های بهاره به تالاب انزلی گردد. در طراحی سدها باید به این نکات توجه کنیم که اگر روی یک رودخانه سد می سازیم، رودخانه های دیگر را به حال خود بگذاریم تا بتوانند جریان سیلابی را وارد تالاب نمایند و فشار آب رسوبات را با خود به سمت دریا حمل کند.

باقرزاده کریمی تاکید نمود: اگر سدسازی صورت می گیرد، حداقل موضوعی که باید مورد توجه قرار بگیرد این است که جریان رودخانه و حق آبه تالاب فراموش نگردد. در شرایط حاضر که همه اقدامات برای احیای انزلی معطوف به افزایش حجم مخزن این تالاب است، اگر افزایش حجم مخزن صورت گیرد اما آبی نباشد که به تالاب برسد چه اتفاقی خواهد افتاد؟ بنابراین باید ملاحظات زیست محیطی در ساخت سد لاسک در نظر گرفته گردد.

وی در ادامه با تاکید بر اینکه برای حفظ حیات و احیای تالاب انزلی باید دستکاری های ایجاد شده در پایین دست تالاب را نیز مدنظر قرار دهیم، گفت: در پایین دست تالاب یک معضل بزرگ به اسم موج شکن دوم وجود دارد که مانع تخلیه رسوب تالاب به دریا می گردد. این موج شکن جهت تخلیه رسوب به دریا را به شدت باریک نموده است و تخلیه رسوب به شکل مناسبی انجام نمی گردد. به همین علت سازمان بنادر و دریانوردی مجبور شده است که هر چند وقت یکبار رسوبات انباشته شده در بندرگاه را تخلیه کند که که این کار هم باعث بروز مسائلی برای کشتی ها می گردد.

مدیر کل دفتر اکوسیستم های تالابی سازمان محیط زیست با تاکید بر اینکهبقای فعالیت های مالی مثل گردشگری، صیادی و قایقرانی نیز به عمق تالاب وابسته است، توضیح داد: بعضی گونه های پرندگان که به تالاب انزلی وارد می شوند، پهنه های عمیق تر تالاب را به عنوان زیستگاه و برای تامین غذا انتخاب می نمایند و مسلماً افزایش رسوبات و کاهش عمق تالاب، لطمه بزرگی به تنوع زیستی این منطقه می زند.

به گزارش خبرنگاران، مسعود تجریشی - معاون محیط زیست انسانی سازمان محیط زیست - پیش از این در گفت وگو با خبرنگاران، در خصوص اثرات منفی سدسازی روی تالاب انزلی با تاکید بر اینکه مطمئناً نمی توانیم انتظار داشته باشیم که اثرات منفی سد در حد صفر باشد، گفته بود: بر اساس مدل سازی صورت گرفته توسط مشاور طرح و تایید کارشناسان محیط زیست سازمان حفاظت محیط زیست، تعیین شده که اثرات کمی سد لاسک روی ورودی تالاب انزلی در حد چهار درصد است.

وی همچنین هدف از ساخت سد لاسک را تامین آب شرب اعلام و اظهارنموده بود: متاسفانه به دلیل مصرف بیش از حد کود و سموم شیمیایی، منابع آب های زیرزمینی استان های گیلان و مازندران آلوده می گردد و قطعاً استفاده از آن به عنوان آب شرب مردم منطقه کار درستی نیست و مسائل بهداشتی به همراه دارد.

البته در نقطه مقابل کارشناسان حوزه تالاب ها و فعالان محیط زیست که نگران بقای عمر تالاب انزلی هستند، وحید خرمی - مدیرعامل شرکت آب منطقه ای گیلان - معتقد است که سد لاسک تاثیر مثبت در کاهش رسوبات تالاب انزلی دارد .

به گفته وی تاکنون سدی در بالادست تالاب انزلی احداث نشده است و شاهد انباشت رسوبات در تالاب انزلی هستیم بنابراین کاهش ورودی رسوبات به تالاب انزلی یکی از اهداف ساخت سد لاسک است که این رسوبات به صورت پیوسته در حال ورود به تالاب انزلی است و مطمئناً ساخت سد لاسک نتیجه مثبتی بر کاهش ورود رسوبات به تالاب همچنین افزایش عمر تالاب انزلی خواهد داشت.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای گیلان در خصوص کنترل سیلاب ها توسط سد لاسک گفت: بیش از 2 میلیارد و 300 میلیون متر مکعب آب وارد تالاب انزلی می گردد که سد لاسک حدود 45 میلیون مترمکعب ظرفیت نگهداری آب را دارد. از این حجم آب 33 میلیون مترمکعب هم در فصل مناسب آن برای تالاب و محیط زیست رهاسازی خواهد شد بنابراین سیلابی که سد لاسک مهار خواهد نمود، یاری می نماید ورود رسوبات به تالاب کاهش یابد.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 1 مرداد 1398 بروزرسانی: 5 مهر 1399 گردآورنده: huseynvahedi.ir شناسه مطلب: 258

به "تهدید و تبعات سد لاسک برای تالاب انزلی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تهدید و تبعات سد لاسک برای تالاب انزلی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید