بنزوئیل پراکسید چیست و چطور باید از آن استفاده کرد؟
به گزارش وبلاگ واحدی، یکی از روش های درمان جوش و آکنه ی پوستی، استفاده از داروی موضعی بنزوئیل پراکسید (Benzoyl Peroxide) است.این ماده در واقع، عملکرد ضدعفونی کننده دارد و باکتری هایی را که باعث به وجود آمدن آکنه می شوند، از بین می برد. علاوه بر این، بنزوئیل پراکسید به از حذف چربی اضافی و سلول های مرده پوست می تواند آکنه های خفیف تا میانه را درمان کند.
بنزوئیل پراکسید در بسیاری از محصولات مراقبت پوستی و داروهای بدون احتیاج به نسخه وجود دارد و شما می توانید به راحتی آن را تهیه کنید. اما بسیار مهم است که بدانید، این ماده در عین حال که یک داروی موثر برای از بین بردن آکنه است می تواند باعث تحریک و خشکی پوست گردد. در این مقاله از خبرنگاران مگ به صحبت درباره نحوه عملکرد بنزوئیل پراکسید و طریقه استفاده از آن می پردازیم. با ما همراه باشید.
بنزوئیل پراکسید چیست؟
بنزوئیل پراکسید یک داروی موضعی برای برطرف جوش و آکنه پوستی است. شما می توانید این ماده را در اشکال مختلف مانند ژل، کرم، تونر و لوسیون پیدا و بهره ببرید. در واقع، اگر از محصولات پوستی ضدلک را امتحان نموده باشید، به احتمال خیلی زیاد بدون این که بدانید از این ماده استفاده نموده اید.
بنزوئیل پراکسید یکی از رایج ترین عناصر موجود در محصولات پوستی ضدآکنه است. این ماده به عنوان یک ضدمیکروب، به از بین بردن باکتری های ایجادکننده جوش یاری می نماید. بعلاوه، می تواند منافذ مسدود شده روی پوست را باز و از بروز آکنه های نو جلوگیری کند. این ماده در غلظت های مختلفی بین 2.5 درصد تا 10 درصد فروخته می گردد.
محصولات پوستی ضدآکنه اغلب حاوی بنزوئیل پراکسید یا اسید سالیسیلیک (Salicylic Acid) هستند. گاهی اوقات هم، می توانید هر دو ماده را در یک محصول پوستی پیدا کنید. بنزوئیل پراکسید باکتری های تاثیرگذار بر ایجاد آکنه را از بین می برد. اما سالیسیلیک اسید به حذف سلول های مرده پوست و باز کردن منافذ آن یاری می نماید.
نحوه استفاده از بنزوئیل پراکسید
بنزوئیل پراکسید باید طبق دستورالعمل های نوشته شده روی محصولی که قصد استفاده از آن را دارید، بکار گرفته گردد. به توصیه هایی که روی محصول نوشته شده توجه کنید و هرگز بیش از مقدار گفته شده از آن استفاده نکنید. این ماده نباید در نزدیکی چشم، داخل دهان و بینی مصرف گردد.
بهتر است برای جلوگیری از بروز عوارض جانبی بنزوئیل پراکسید، در روتین پوستی خود فقط از یک نوع محصول حاوی این ماده بهره ببرید. محصولات پوستی رایج حاوی بنزوئیل پراکسید عبارتند از:
شوینده صورت
صابون ها، شوینده های فومی و پاک کننده های صورت اغلب یک تا سه بار در روز استفاده می شوند. اما اگر پوست حساسی دارید، بهتر است یک روز در میان از شویند ه صورت حاوی بنزوئیل پراکسید بهره ببرید.
- ابتدا پوست صورت خود را با آب گرم خیس کنید.
- با صابون روی صورت خود کف درست کنید.
- پوست صورتتان را به خوبی بشویید.
- با استفاده از یک پارچه یا حوله ، صورت خود را خشک کنید.
تونرها و محلول های قابض
تونرها و محلول های قابض پوست، پس از شستن و خشک کردن صورت مورد استفاده قرار می گیرند. این محصولات هم در قالب پد پاک کننده و هم به صورت مایع فروخته می شوند. یکی از مزایای تونرها و محلول های قابض این است که می توانید از آن ها فقط در بخش های دارای جوش و آکنه بهره ببرید.
- مایع را روی یک پد پنبه ای بریزید یا یک پد پاک کننده را بردارید.
- پد را روی بخش مورد نظرتان بگذارید.
- به آرامی آن را روی پوست صورت خود مالش دهید. از محکم کشیدن آن روی صورت خودداری کنید.
- پس از استفاده از این محصولات به پوستتان فرصت بدهید تا به خوبی خشک گردد. پس از آن می توانید به سراغ انجام بقیه روتین پوستی خود بروید.
ژل و کرم های پوستی
ژل و کرم های حاوی بنزوئیل پراکسید نسبت به محصولات دیگر عملکرد بسیار قوی تری دارند و شما می توانید آن ها را مستقیما روی جوش های پوستی خود بمالید. اما پیش از هر چیزی، بهتر است با نحوه استفاده از آن ها آشنا شوید تا پوستتان آسیب نبیند. شما می توانید روزی سه بار از این نوع محصولات بهره ببرید.
- پس از شست وشو و خشک کردن پوست، لایه نازکی از کرم یا ژل را به ناحیه مورد نظرتان بمالید.
- اجازه دهید کرم یا ژل برای چند دقیقه روی پوستتان بماند.
- اگر با گذشت 30 دقیقه همچنان ماده روی پوست صورتتان قابل مشاهده است، می توانید با استفاده از یک پارچه مرطوب به آرامی آن را پاک کنید.
- قبل از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب از کرم ضدآفتاب بهره ببرید.
ماسک های حاوی بنزوئیل پراکسید
ماسک های حاوی بنزوئیل پراکسید را نباید بیش از یک بار در هفته استفاده کرد، مگر اینکه متخصص پوستتان با آنالیز شرایط پوست شما دستور پزشکی دیگری داده باشد.
- ابتدا صورت خود را با یک شوینده ملایم شست وشو دهید و آن را خشک کنید.
- ماسک را به روی ناحیه ای که می خواهید درمان گردد بمالید.
- بگذارید ماسک به مدت 15 تا 20 دقیقه (یا طبق دستورالعمل روی محصول) روی پوست باقی بماند.
- در آخر پوست صورت خود را با آب گرم بشویید.
عوارض جانبی بنزوئیل پراکسید
مانند بسیاری از ترکیبات ضدآکنه، بنزوئیل پراکسید هم می تواند باعث خشکی و نازک شدن پوست گردد. برترین راه جلوگیری از بروز این مشکل این است که این ماده را به آرامی وارد روتین پوستی خود کنید تا پوستتان بتواند به آن عادت کند.
بهتر است به مدت یک یا دو هفته، به صورت یک روز در میان از بنزوئیل پراکسید بهره ببرید. استفاده از یک مرطوب کننده خوب می تواند باعث بهبود شرایط پوست شما گردد. این ماده، پوست را نسبت به نور خورشید حساس تر می نماید بنابراین باید حتما در طول روز از ضدآفتاب بهره ببرید.
نحوه جلوگیری از خشک و نازک شدن پوست
حتی اگر به آرامی و بادقت فراوان بنزوئیل پراکسید را وارد روتین پوستی خود کنید، باز هم ممکن است پوستتان خشک و نازک گردد. خشک و ورقه ای شدن پوست از عوارض جانبی معمول استفاده از از این ماده است و در بیشتر مواقع نمی توان به طور کامل جلوی بروز آن ها را گرفت.
با این حال، شما می توانید این خشکی را کنترل کنید. در ابتدا باید بدانید که استفاده از مرطوب کننده بسیار مهم است و شما باید حداقل دو بار در روز از از کرم های آبرسان و مرطوب کننده بهره ببرید. اگر پوستتان در اثر مصرف بنزوئیل پراکسید بیش از مقدار خشک شده است، بهتر است پیش از استفاده از لوسیون ها یا ژل های حاوی این ماده، یک لایه مرطوب کننده روی پوستتان بمالید.
ممکن است فرآیند عادت کردن پوست شما به بنزوئیل پراکسید تا چندین هفته طول بکشد. اما احتیاجی به نگرانی نیست، چرا که بسیاری از افراد به مرور زمان به آن عادت نموده اند.
حساسیت به بنزوئیل پراکسید
استفاده از بنزوئیل پراکسید برای بعضی افراد، به خصوص کسانی که پوست فوق العاده حساسی دارند، مناسب نیست. این یعنی امکان این که شما به بنزوئیل پراکسید حساسیت داشته باشید وجود دارد. اما ابتدا باید تفاوت میان حساسیت دارویی و عوارض جانبی این ماده را بدانید.
بنزوئیل پراکسید می تواند باعث خشکی نسبتاً شدید، نازک و همینطور ورقه ای شدن پوست گردد. بعلاوه ممکن است بلافاصله پس از مصرف این ماده، شاهد قرمزی، سوزش و خارش پوستتان باشید؛ این واکنش ها کاملا طبیعی هستند. اما اگر پوستتان دچار تورم، قرمزی شدید، تاول یا التهاب شدید، به احتمال زیاد شما نسبت به این ماده حساسیت دارید. در این صورت، باید استفاده از آن را متوقف و با یک متخصص پوست مشورت کنید.
نتیجه گرفتن از بنزوئیل پراکسید چه مدت طول می کشد؟
در هنگام درمان آکنه های پوستی، هیچ چیزی مهم تر از صبر و شکیبایی نیست. درست مانند دیگر ترکیبات مناسب برای درمان مسائل پوستی، بنزوئیل پراکسید هم برای اثربخشی احتیاج به زمان دارد. این مدت زمان ممکن است 8 تا 10 هفته طول بکشد. اما حتی اگر بیشتر از این هم طول بکشد، باید برای بهبود پوستتان به آن فرصت دهید.
هرگز بیشتر از آنچه که به شما توصیه یا تجویز شده از این ماده استفاده نکنید. با این کار فقط احتمال بروز عوارض جانبی آزاردهنده را افزایش می دهید و در واقع، هیچ تاثیری هم بر روند درمان آکنه هایتان نمی گذارید.
در طول درمان آکنه ها با این ماده، پوست شما باز هم جوش خواهد زد. اما احتیاجی به نگرانی درباره این موضوع نیست، چرا که این جوش ها به تدریج کمتر می شوند. اگر بیش از 12 هفته از این ماده استفاده کردید و هیچ اثری از بهبودی ندیدید، باید با مراجعه به یک متخصص پوست به سراغ مصرف داروهای تجویزی قوی تر بروید.
نکاتی برای استفاده از بنزوئیل پراکسید
درمان آکنه های پوستی با استفاده از بنزوئیل پراکسید یک شرط بسیار مهم دارد که باید به خوبی آن را بسپارید؛ شما باید این ماده را به صورت مدام و منظم بهره ببرید. نادیده گرفتن این موضوع و فراموش کردن روزهایی که باید از بنزوئیل پراکسید مصرف کنید، فرایند درمانتان را طولانی تر می نماید.
استفاده از بنزوئیل پراکسید برای پوست صورت و برطرف مسائل آن، می تواند حساسیت شما به نور را بیشتر کند. این یعنی، در حین استفاده از این ماده احتمال آفتاب سوختگی و آسیب تماشا پوست شما در اثر برخورد نور آفتاب با آن بیشتر است. برای جلوگیری از این اتفاق بهتر است از یک ضدآفتاب دارای SPF بالای 30 و فاقد روغن بهره ببرید.
هنگام استفاده از بنزوئیل پراکسید باید مراقب لباس ها و رخت خواب خود باشید. این ماده، هر چیزی که با آن برخورد کند را لکه دار خواهد نمود. بنابراین بهتر است وقتی می خواهید از آن بهره ببرید، لباس های قدیمی خود را بپوشید یا هنگام خواب یک پارچه اضافی روی بالشت خود پهن کنید.
سخن پایانی
استفاده از بنزوئیل پراکسید می تواند برای درمان آکنه های خفیف تا میانه موثر باشد، اما تنها راه رهایی یافتن از جوش های صورت نیست. اگر از این مشکل رنج می برید، می توانید با مراجعه به یک متخصص پوست و استفاده از داروهای تجویزی سلامتی و شادابی پوست خود را دوباره بازگردانید.
این مطلب فقط جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با یک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه برطرف مسؤولیت خبرنگاران مگ را بخوانید.
منبع: Verywell Health
منبع: دیجیکالا مگ