طرز تهیه شیرینی شاه پسند بدون ترک
به گزارش وبلاگ واحدی، شیرینی شاه پسند یکی از محبوب ترین است که از نظر طعم به شباهت دارد؛ با این تفاوت که بافت شاه پسند منسجم تر و مجلسی تر است. این شیرینی ساده و خوشمزه را می توانید با شکلات آب شده، ترافل رنگی، پودر نارگیل، گل محمدی و انواع مغزیجات تزیین کنید و مهمانی ها و دورهمی های خود را زینت بخشید. با این مقاله از در همراه ما باشید تا طرز تهیه شیرینی شاه پسند با پیمانه لیوان را به شما آموزش دهیم.

طرز تهیه شیرینی شاه پسند در یک نگاه
برای تهیه شیرینی شاه پسند، ابتدا باید پودر قند را الک نموده و با روغن جامد صاف شده ترکیب کنید. زرده تخم مرغ و پودر هل را نیز به این ترکیب اضافه کنید. این مواد را با دور تند همزن برقی به خوبی هم بزنید تا پفکی و کرم رنگ گردد. در ادامه، آرد سفید و آرد نخودچی را نیز مخلوط نموده و الک کنید. آردها را به تدریج و به صورت کنترل شده به مایه شیرینی شاه پسند اضافه نموده و خمیر را بدون ورز دادن با نوک انگشتان خود جمع کنید.
سپس، خمیر به دست آمده را در چرخ گوشت بریزید و پس از آن برای 1 ساعت در دمای محیط استراحت دهید. در آخر، خمیر شیرینی شاه پسند را فرم دهید و در سینی فر بچینید. سینی حاوی خمیرهای فرم گرفته را برای 15 الی 20 دقیقه در فر گرم قرار دهید و پس از پخت، با شکلات ذوب شده و انواع مغزیجات تزیین کنید.
برای مطالعه جزییات، مواد لازم و مراحل طرز تهیه شیرینی شاه پسند بازاری ادامه این مطلب را بخوانید.
مواد لازم برای تهیه شیرینی شاه پسند
مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
زرده تخم مرغ | 1 عدد |
آرد سفید | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
آرد نخودچی | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
روغن جامد (صاف شده) | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
پودر قند | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
پودر هل | 1 قاشق چای خوری |
شکلات | برای تزیین شیرینی شاه پسند |
مغز آجیل | برای تزیین شیرینی شاه پسند |
پودر نارگیل و گل محمدی | برای تزیین شیرینی شاه پسند |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: 1 ساعت
مدت زمان لازم برای پخت شیرینی شاه پسند: 15 الی 20 دقیقه
جشنواره زمستانه جایزه باران
در جشنواره جایزه باران ، با خرید هر 300 هزار تومان از کل فاکتور و خرید هر 100 هزار تومان از برندهای حامی جشنواره، 1 امتیاز کسب نموده و در قرعه کشی روزانه، یک دستگاه پژو 207 شرکت داده خواهید شد. این جشنواره از 1 دی ماه به مدت 3 ماه (30 اسفندماه) برگزار خواهد شد. قرعه کشی هر روز، بر اساس خرید روز قبل، انجام می گردد و لایو قرعه کشی، هر روز ساعت 17 از اینستاگرام (okcs.ir@) پخش خواهد شد.
برندهای حامی جشنواره:
دلستر، نوین زعفران، فامیلا، ساحل کنار، کلییر، لوکس، داو، پریل، پرسیل، شاوما، تاژ، هراز، شف هو، مای لیدی، رعنا، بهروز، مزمز، نستله، عقاب، نادی، دنت، رامک، باراکا، اوه.
مراحل طرز تهیه شیرینی شاه پسند در فر
طرز تهیه شیرینی شاه پسند با استفاده از کره یا روغن جامد صاف شده هم بدون فر در قابلمه روی گاز و هم در فر قابل انجام است.
مرحله اول: روغن جامد را صاف کنید
پیش از آغاز مراحل طرز تهیه شیرینی شاه پسند، ابتدا روغن جامد را در ظرف مناسبی بریزید و روی بخار کتری یا سماور بگذارید تا روغن روی حرارت غیر مستقیم ذوب گردد. در طول این مدت، روغن را به طور مداوم هم بزنید.
سپس، روغن ذوب شده را از روی بخار کتری بردارید و در ظرف تمیز دیگری بریزید. مدتی صبر کنید تا روغن آب شده از حرارت بیفتد و به دمای محیط برسد. پس از آن، درب ظرف را ببندید و ظرف حاوی روغن صاف شده را در یخچال قرار دهید تا خودش را بگیرد و سفت گردد. با انجام این کار، شما روغن صاف قنادی درست می کنید.
در صورت تمایل، برای خرید روغن جامد می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله دوم: مواد اولیه را آماده کنید
در این مرحله از طرز تهیه شیرینی شاه پسند مجلسی، مواد یخچالی مانند زرده تخم مرغ و روغن جامد صاف شده را برای 30 دقیقه بیرون از یخچال بگذارید تا به دمای محیط برسند. در ادامه، پودر قند () را الک کنید و کنار بگذارید.
سپس، آرد سفید و آرد نخودچی را در ظرف مناسبی بریزید و با یکدیگر ترکیب کنید. ترکیب این آردها را نیز 3 بار الک کنید. پس از آن، 4 الی 5 عدد هل سبز را در دستگاه آسیاب خانگی بریزید و آسیاب کنید تا دانه های هل کاملا پودر شوند.
برای خرید تخم مرغ، آرد سفید، آرد نخودچی و هل می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله سوم: روغن جامد و پودر قند را ترکیب کنید
حالا، روغن صاف شده را که قبلا از یخچال بیرون آوردید در ظرف مناسبی بریزید. پودر قند الک شده را نیز به روغن صاف شده اضافه کنید. این مواد را با لیسک فولد کنید تا کاملا با یکدیگر ترکیب شوند.
مرحله چهارم: زرده تخم مرغ و پودر هل را اضافه کنید
در این مرحله از طرز تهیه شیرینی شاه پسند با پیمانه، زرده تخم مرغ به دمای محیط رسیده و پودر هل را نیز به ترکیب قبلی اضافه کنید. حالا، این مواد را برای 5 الی 7 دقیقه با دور تند همزن برقی به خوبی هم بزنید تا مایه پفکی و کرم رنگی ایجاد گردد.
در حین انجام این کار، محتویات این کاسه را چندین بار با لیسک دورگیری کنید تا همه ذرات به صورت کاملا یکنواخت با یکدیگر ترکیب شوند.
مرحله پنجم: آردها را اضافه کنید
حالا وقت آن است که ترکیب آرد سفید و آرد نخودچی را که قبلا 3 بار الک کردید به ظرف حاوی مایه شیرینی اضافه کنید. توجه داشته باشید، افزودن آردها باید کاملا تدریجی و به صورت کنترل شده طی چند مرحله انجام گردد.
هر بار پس از اضافه کردن مقدار کمی آرد، خمیر شیرینی را به آرامی با نوک انگشتان خود جمع کنید تا یکدست گردد. توجه داشته باشید، خمیر شیرینی شاه پسند را نباید ورز دهید. در غیر این صورت، گرمای دست شما موجب روغن انداختن خمیر می گردد و آن را خراب می نماید.
مرحله ششم: خمیر شیرینی شاه پسند را چرخ کنید
سپس، خمیر به دست آمده را در چرخ گوشت بریزید و آن را 2 الی 3 بار چرخ کنید. این کار به نرم و لطیف شدن خمیر شاه پسند یاری می نماید.
مرحله هفتم: خمیر شیرینی شاه پسند را استراحت دهید
اکنون، وقت آن است که خمیر چرخ شده را در کیسه فریزر بریزید. درب کیسه فریزر را به خوبی ببندید. سطح خمیر داخل کیسه را به خوبی صاف کنید و آن را برای 40 الی 60 دقیقه در فضای آشپزخانه (جایی که گرم نباشد) بگذارید تا خمیر شما در دمای محیط کاملا استراحت کند.
مرحله هشتم: خمیر شیرینی را فرم دهید
در این مرحله از طرز تهیه شیرینی شاه پسند، ابتدا فر را روشن نموده و روی دمای 160 الی 170 درجه سانتی گراد تنظیم کنید تا گرم گردد. سپس، کف سینی فر را با کاغذ روغنی بپوشانید. در ادامه، خمیر شیرینی را که تا الان کاملا استراحت نموده از کیسه فریزر بیرون بیاورید و با یاری قالب شیرینی شاه پسند به خوبی فرم دهید.
اگر به قالب دسترسی ندارید، می توانید مقداری از خمیر شیرینی را (به مقدار یک گردو) بردارید و در میان دستان خود به شکل توپک فرم دهید. دقت کنید، سایز خمیرهای شیرینی باید یکسان باشد. این توپک ها را با فاصله روی سینی فر بچینید.
مرحله نهم: شیرینی شاه پسند را بپزید
پس از آن، سینی حاوی توپک های کوچک را در طبقه میانی فر بگذارید و حدود 15 الی 20 دقیقه صبر کنید تا شیرینی شاه پسند بپزد. توجه داشته باشید، این شیرینی فقط باید به مقدار ای در فر باقی بماند که رنگ آن تیره نگردد.
مرحله آخر: شیرینی شاه پسند را سرو کنید
پس از گذشت این مدت، فر را خاموش نموده و سینی را از فر خارج کنید. سینی حاوی شیرینی شاه پسند را برای 30 الی 40 دقیقه در دمای محیط قرار دهید تا شیرینی ها کاملا خنک شوند. سپس، این شیرینی ها را با شکلات ذوب شده به، تزیین کنید و روی شکلات را با پودر پسته، پودر بادام، پودر نارگیل، گل محمدی یا با ترافل رنگارنگ تزیین کنید.
در صورت تمایل، برای خرید مغز پسته، مغز بادام و پودر نارگیل می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
روش تهیه شیرینی شاه پسند بدون فر
طرز تهیه شیرینی شاه پسند بدون فر عینا مانند همان چیزی است که در دستور بالا برایتان گفتیم؛ با این تفاوت که در مراحل پایانی باید 2 لایه کاغذ روغنی را کف قابلمه مناسبی بگذارید. توپک های آماده شده و فرم گرفته را با فاصله روی کاغذ روغنی در قابلمه بچینید. سپس، قابلمه را به مدت 15 الی 20 دقیقه روی حرارت میانه بگذارید تا شیرینی شما بپزد. راستی، باید درب این قابلمه را با دم کنی بپوشانید.
نکات مهم در طرز تهیه شیرینی شاه پسند
- در طرز تهیه شیرینی شاه پسند با کره، کافی است دستور بالا را دنبال نموده و به جای روغن جامد صاف شده از کره بهره ببرید.
- شیرینی شاه پسند با روغن مایع نمی تواند درست گردد. زیرا روغن مایع بافت شیرینی را تغییر می دهد و موجب پخش شدن آن در فر می گردد.
- در هنگام تهیه شیرینی شاه پسند، حتما پودر قند و آردها را به خوبی الک کنید تا بافت شیرینی شما ترد و لطیف گردد.
- چرخ کردن خمیر یکی از مهم ترین مراحل آماده سازی خمیر شیرینی شاه پسند است که به نرم و لطیف شدن بافت این شیرینی یاری می نماید.
- توصیه می کنیم، مدت زمان استراحت خمیر شیرینی شاه پسند را به هیچ عنوان کاهش ندهید. در غیر این صورت، احتمالا این شیرینی عید نوروز خوشمزه در هنگام پخت، ترک می خورد.
- اگر می خواهید شیرینی شاه پسند را در فر برقی درست کنید، ضروری است دمای فر را 20 درجه کمتر از فر گازی یعنی روی 140 الی 150 درجه سانتی گراد تنظیم کنید.
- بعد از پخت، حتما اجازه بدهید شیرینی ها کاملا خنک شوند و سپس، آن ها را تزیین کنید. دلیلش هم این است که این شیرینی به دلیل داشتن آرد نخودچی در زمان داغ بودن از بافت بسیار شکننده ای برخوردار است.
- در صورت تمایل، علاوه بر پودر هل می توانید به مقدار یک چهارم قاشق چای خوری پودر زنجبیل نیز به مایه این شیرینی اضافه کنید.
- برای تهیه شیرینی شاه پسند حتما از آرد سفید قنادی مرغوب بهره ببرید تا بافت شیرینی لطیف تر گردد.
- توجه داشته باشید، بیش از حد هم زدن خمیر باعث سفت شدن شیرینی می گردد.
- برای فرم دهی خمیر شیرینی شاه پسند علاوه بر قالب مخصوص یا دست می توانید از قیف شیرینی پزی و ماسوره بهره ببرید.
- اگر احساس می کنید خمیر چسبنده است، مقدار کمی آرد به آن اضافه کنید؛ ولی زیاده روی نکنید.
- شیرینی شاه پسند را در ظرف دربسته و در جای خشک و خنک نگهداری کنید تا تازگی خود را حفظ کند.
فوت و فن های خوشمزه شدن شیرینی شاه پسند
دلیل ترک خوردن شیرینی شاه پسند چیست؟
موارد زیر از اصلی ترین دلایل ترک خوردن شیرینی شاه پسند به حساب می آیند:
- خمیر بیش از حد خشک شده یا مقدار روغن و کره کافی نیست.
- دمای فر بیش از حد بالا است؛ آن را روی 160 الی 170 درجه سانتی گراد تنظیم کنید.
- خمیر را قبل از شکل دهی زیاد ورز داده اید؛ فقط تا حد یکدست شدن مخلوط کنید.
- خمیر را به مقدار کافی استراحت نداده اید.
چرا شیرینی شاه پسند سفت می گردد؟
موارد زیر از اصلی ترین دلایل سفت شدن شیرینی شاه پسند به حساب می آیند:
- مقدار آرد را بیش از حد در نظر گرفته اید.
- مقدار روغن را کمتر از حد لازم در نظر گرفته اید.
- زرده تخم مرغ یا کره بیش از مقدار سرد و یخچالی بوده اند.
چکار کنیم شیرینی شاه پسند نرم و لطیف گردد؟
برای نرم و لطیف شدن بافت شیرینی شاه پسند ضروری است نکات زیر را رعایت کنید:
- روغن جامد و پودر قند را 5 الی 7 دقیقه با دور تند همزن برقی هم بزنید تا کرم رنگ و پوک گردد.
- از روغن جامد صاف شده یا کره به مقدار مناسب بهره ببرید.
- خمیر را زیاد ورز ندهید، فقط در حد مخلوط شدن کافی است.
در طرز تهیه شیرینی شاه پسند آیا می توان از روغن مایع به جای کره یا روغن جامد استفاده کرد؟
خیر. روغن مایع بافت شیرینی را تغییر داده و باعث پخش شدن آن در فر می گردد.
چطور می توان عطر و طعم بهتری به شیرینی شاه پسند داد؟
استفاده از وانیل، هل یا گلاب طعم این شیرینی را فوق العاده می نماید. در صورت تمایل، برای تنوع می توانید از زعفران دم نموده یا پودر کاکائو نیز بهره ببرید.
چرا شیرینی شاه پسند به سینی فر می چسبد؟
در هنگام پخت شیرینی شاه پسند حتما از کاغذ روغنی بهره ببرید و سینی را چرب نکنید. ضمناً، اجازه دهید شیرینی کاملا خنک گردد، سپس آن را جدا کنید.
روش نگهداری از شیرینی شاه پسند چیست؟
بهتر است شیرینی شاه پسند را در ظرف دربسته و در جای خشک و خنک خارج از یخچال نگهداری کنید.
چرا شیرینی شاه پسند داخل فر پهن می گردد؟
زیاد بودن مقدار روغن و پایین بودن دمای فر از اصلی ترین دلایل پهن شدن خمیر شیرینی شاه پسند در داخل فر به حساب می آیند. برای جلوگیری از این موضوع، ضروری است دوباره مقدار کمی آرد به خمیر اضافه کنید تا قوام بیشتری داشته باشد. ضمناً، دمای فر را روی 170 درجه سانتی گراد تنظیم کنید.
منبع: افق کوروش