غذاهای سنتی استان همدان (قسمت اول)
به گزارش وبلاگ واحدی، استان همدان، یکی از کهن ترین منطقه ها کشور است که قدمت آن به هشتصد سال پیش از میلاد مسیح (ع) بازمی شود و از مردمی با فرهنگ غنی و آداب غذایی جالب و منحصربه فرد برخوردار است.
طبق بیانات مسئولان تغذیه و سلامتی استان همدان، بیشترین غذاهای محلی و سنتی این استان را غذاهایی مانند آبگوشت و آش تشکیل می دهند که خود یکی از علل سلامت و مغذی بودن عادت غذایی مردم این خطه از کشور محسوب می گردد. تنوع غذایی بی شماری که در برنامه غذایی آن ها مشاهده می گردد، بسیار جالب و در نوع خود مثال زدنی است. غذاهایی همانند: آش بروش، کباب سرداشی، آبگوشت قرمه سبزی، تله کنجی، تاماشی، سرکوله، آش خشکبار، آش هویج و جو، خورشت غوره بادمجان، آبگوشت کلم، آش آماج، آش برنج همدان، آش سیب و غوره، کوفته مخصوص همدان، آبگوشت فلفل همدان، آش بادمجان ملایر، انگشت پیچ و آش مخصوص همدانی تنها بخشی از غذاهای سنتی و محلی این استان را تشکیل می دهند. در ادامه به معرفی بعضی از این غذاهای بومی و لذیذ خواهیم پرداخت.
آش برنج همدان
استان همدان یکی از نقاطی است که مردم آن به خوردن غذاهای آبکی مانند آش و آبگوشت علاقه بسیاری زیادی دارند. به گونه ای که بیشتر غذاهای سنتی و بومی تهیه شده به وسیله بانوان و مادران کدبانوی این بخش از کشور را تنوع جالبی از این نوع غذاها دربرگرفته است. آش برنج همدان، غذایی است بومی، مقوی، سالم و بسیار پرطرفدار که به علت حضور برنج، عدس و آب قلم، تامین نماینده بعضی از مواد مغذی و مورد احتیاج بدن انسان به شمار می رود. کارشناسان تغذیه مصرف این غذا را برای درمان یا جلوگیری از سرماخوردگی بسیار مفید و ضروری می دانند. بنابراین مصرف آن در فصول سرد سال بویژه زمستان بسیار تاکید شده است.
آبگوشت قرمه همدان
قرمه سبزی یکی از غذاهای اصیل و بسیار دوست داشتنی کشور به شمار می آید که در بین خانواده ها از محبوبیت چشم گیری برخوردار است. مردم استان همدان، آبگوشت جالب و لذیذی به نام آبگوشت قرمه سبزی را در برنامه غذاهای محلی و بومی خود طبخ و میل می نمایند که در نوع خود جالب و منحصربه فرد به نظر می رسد. طعم و عطر سبزی قرمه، پیاز داغ و سیب زمینی به همراه لیموعمانی وسوسه انگیز و اشتهاآور جلوه می نماید.
آش بادمجان ملایر
ملایر یکی از شهرستان های تابع استان همدان است که غذاهای اصیل و بومی این ناحیه از کشور، بسیار لذیذ و در سراسر ایران از معروفیت و محبوبیت فراوانی برخوردار است. آش بادمجان ملایر نیز یکی از این غذاهای محلی است که به وسیله بانوان کدبانوی این شهرستان تهیه و طبخ می گردد. آنچه در تدارک این خوراک بومی بسیار جالب و ستودنی است، وجود موادی همانند عدس و بلغور است که به علت مواد مغذی و مفید موجود در آن ها، از جمله خوراکی هایی محسوب می شوند که مصرف آن ها به وسیله پزشکان و کارشناسان تغذیه برای حفظ سلامتی بسیار تاکید و سفارش شده است.
آش آماج همدان
یکی دیگر از غذاهای محلی و اصیل استان همدان، آش آماج نام دارد که در بعضی دیگر از استان های کشور نیز طبخ می گردد. البته ممکن است در دستور پخت و مواد اولیه ترکیبی تفاوت هایی بین آش آماج مردم استان همدان و دیگر منطقه ها کشور وجود داشته باشد که خود از تنوع غذایی و سبک تهیه غذاهای بومی و اصیل کشورمان حکایت دارد. مردم استان همدان با استفاده از موادی مانند: آماج، سبزی آش (تره و پیازچه)، پیازداغ، سیر، عدس، لوبیا چشم بلبلی، تخم مرغ، نمک، فلفل، زردچوبه و روغن به طبخ و تدارک این غذای اصیل و محلی می پردازند.
آش هویج و جو
هویج یکی از مواد غذایی مفید و بسیار ضروری برای حفظ سلامت جسمی بدن محسوب می گردد که به علت طعم شیرین، آب فراوان و ویتامین های مورد احتیاج بدن، می توان در طبخ و تهیه غذاهای متنوعی از جمله انواع خورشت، حلوا، شیرینی، پلو و آش مورد استفاده قرار داد. جو نیز یکی دیگر از مواد غذایی شگفت انگیز و مورد احتیاج بدن انسان است که کارشناسان تغذیه و سلامتی مصرف آن را به دفعات توصیه نموده اند. در رژیم غذایی مردم استان همدان، غذایی سنتی با ترکیب این دو ماده مغذی و مهم تهیه و طبخ می گردد که به آش هویج و جوی همدان معروف است. غذایی لذیذ، خوش عطر و بسیار مقوی که از هواداران بسیاری در بین خانواده های این استان برخوردار است.
آش خشکبار
خشکبار یکی از محبوب ترین خوراکی های موجود در رژیم غذایی مردم کشور محسوب می گردد. مصرف این مواد لذیذ در کنار اعضای خانواده لذتی دوچندان را به همراه خواهد داشت. استفاده از آلبالوی خشک، آلوی خشک، برگه های لذیذ و ملس خشک و بسیاری دیگر از این خوراکی های مطبوع و دوست داشتنی در طبخ انواع غذاهای اصیل ایرانی، تنوعی جالب و شگفت انگیز را در غذاهای طبخ شده بومی و سنتی جای جای میهن مان ایجاد نموده که بسیار ستودنی است.
مردم استان همدان، با استفاده از انواع خشکبار، غذایی اصیل و بومی را طبخ و تهیه می نمایند که به آش خشکبار مشهور است. مادران هنرمند و بانوان باسلیقه این استان با ترکیب موادی مانند: آلبالو خشکه، برگه هلو، آلوی ترش خشک شده، رشته آشی، شیره انگور، سرکه، نمک، فلفل، زردچوبه، پیاز، نعناع، نخود، لویبا، گوشت استخوان دار، عدس و سبزی آش (در صورت تمایل تره کوهی) به تهیه و تدارک این غذای اصیل و سنتی می پردازند.
آش همدان
با آغاز فصل سرما، بازار طبخ و تهیه انواع آش های اصیل و بومی در استان همدان داغ داغ است. از عادات غذایی مردم این استان می توان به علاقه بسیار آن ها در استفاده از انگور هنگام میل کردن یا پس از مصرف انواع غذاها اشاره نمود. این میوه بسیار مقوی و پرخاصیت بوده و مصرف آن به وسیله پزشکان و کارشناسان تغذیه، برای سلامت بدن نیز بسیار توصیه و تاکید شده است. آش ویژه استان همدان، یکی از چندین غذاهای بومی و سنتی این استان محسوب می گردد که بسیار لذیذ و دوست داشتنی است.
آش کاچی همدان
تهیه کاچی در رژیم غذایی مردم کشور، یکی از عادات غذایی خوب و تحسین برانگیز محسوب می گردد. طبخ و مصرف غذایی بسیار مقوی و سرشار از مواد لازم بدن، به وسیله پزشکان و متخصصان تغذیه به دفعات توصیه و تاکید شده است. در نواحی مختلف کشور، دستور پخت و روش تهیه و طبخ کاچی با توجه به اقلیم و منطقه جغرافیایی و بعلاوه ذائقه و سلیقه مردم آن ناحیه، متفاوت خواهد بود. ولی استفاده از بلغور یا آرد گندم در تمامی کاچی های تهیه شده مشترک است. مردم استان همدان با استفاده از بلغور گندم، سیر، آب، کشک، نمک، فلفل و روغن حیوانی به طبخ و تهیه کاچی معروف همدان می پردازند.
منبع: کجارو