بهبود کیفیت زندگی سالمندان با یک روش ساده

به گزارش وبلاگ واحدی، نتایج یک پژوهش نشان می دهد باغبانی درمانی می تواند بر بهبود کیفیت زندگی سالمندان موثر باشد.

بهبود کیفیت زندگی سالمندان با یک روش ساده

به گزارش با افزایش امید به زندگی و کاهش میزان مرگ و میر، جمعیت سالمندی دنیا رو به افزایش گذاشته است. برای بعضی افراد سالمند، پیر شدن باعث کاهش شناخت و عملکرد می گردد و ممکن است منجر به از دست دادن استقلال در زندگی گردد.

اگر چه تغییرات ناشی از سالمندی اجتناب ناپذیر است، اما می توان تا حدودی از بسیاری از آن ها جلوگیری کرد یا آن ها را به تعویق انداخت. باغبانی از جمله فعالیت هایی است که اغلب سالمندان از آن لذت می برند و در عین حال فعالیت جسمی و ذهنی آنان حفظ می گردد. محققان در پژوهشی با عنوان تاثیر باغبانی بر کیفیت زندگی سالمندان این موضوع را آنالیز نموده اند.

در این پژوهش که توسط فاطمه علی پور، دانشجوی کارشناسی ارشد پرستاری و سالمندی دانشگاه علوم پزشکی مازندران، احترام سادات ایلالی و علی حسام زاده، استادیار گروه سالمندی دانشگاه علوم پزشکی مازندران، سید نورالدین موسوی نسب، دانشیار گروه آمار زیستی دانشگاه علوم پزشکی مازندران اجرا شده، آمده است: مطالعه حاضر یک پژوهش نیمه تجربی با گروه کنترل بوده و مداخله به صورت پیش آزمون و پس آزمون بوده است. جامعه پژوهش شامل سالمندان مراجعه کننده به مراکز مراقبتی روزانه هستند.

نویسندگان این مقاله می گویند: در این مطالعه سالمندان مراجعه کننده به مراکز مراقبتی روزانه مهر و مینا در شهرستان ساری در سال 1396 مورد آنالیز قرار گرفتند. معیار های ورود افراد به مطالعه عبارت بود از 1) داشتن سن 60 سال و بالاتر، 2) دارا بودن توانایی انجام فعالیت روزانه براساس کسب نمره 12 تا 16 پرسشنامه فعالیت های ابزاری روزمره زندگی سالمندان 3) برخورداری از عملکرد شناختی براساس کسب نمره هفت در آزمون شرایط شناختی 4) داشتن پفراینده و مراجعه به مرکز روزانه حداقل در سه ماه گذشته، 5) علاقمندی به انجام فعالیت باغبانی، 6) نبود منع در انجام فعالیت باغبانی برای سالمند براساس تشخیص پزشک

براساس آن چه در این پژوهش آمده، نمونه گیری ابتدا به روش در دسترس انجام شد. فهرستی از اسامی افراد واجد شرایط از میان سالمندان مرکز مینا (50 نفر) و مرکز مهر (70 نفر) تهیه شد. سپس 40 نفر به صورت تصادفی ساده با استفاده از جدول اعداد انتخاب شدند و پس از آنالیز از نظر معیار ورود 30 نفر به عنوان نمونه در هر مرکز برگزیده شدند.

در این مقاله آمده است: در گروه مداخله، باغبانی درمانی به مدت شش هفته در 12 جلسه 45-30 دقیقه ای (در هر هفته دو جلسه) به صورت گروهی با سالمندان برگزار گردید. به این صورت که سالمندان در گروه های 5-4 نفره با یک گلدان آماده گل کاری، کار کردند.

توضیح جلساتی که افراد گروه مداخله در آن شرکت داشتند بدین توضیح بود: آشنایی با اعضا، بیان منطق و اهداف جلسات آموزشی، جلسه دوم: آشنایی با بذر سبزیجات، نوع کاشت و نحوه آبیاری، جلسه سوم: آموزش نگهداری و مراقبت از بذر به صورت گروهی، جلسه چهارم: بازدید از بذر های به عمل آمده و از بین بردن گیاهان هرز، جلسه پنجم: آموزش و نحوه بهره برداری از محصولات به دست آمده، جلسه ششم: آموزش خواص هر یک از بذر های کاشته شده، جلسه هفتم: آنالیز سبزیجات کاشته شده و توجه سالمندان به فرایند رشد آن ها، جلسه هشتم: آموزش نحوه نگهداری از سبزیجات، جلسه نهم: چیدن سبزیجات رسیده و مورد مصرف قرار دادن آن ها و تاکید بر ارتباط عاطفی با گیاهان، جلسه دهم و یازدهم: تکرار فرآیند اجرا شده در جلسه نهم، جلسه دوازدهم: اجرای پرسشنامه کیفیت زندگی لپاد و مکتوب شدن نتایج تمامی جلسات.

در این پژوهش آمده است: معیار افسردگی و اضطراب سالمندان در گروه مداخله به طور متوسط از نمره 8.93 در پیش از مداخله به نمره 10.6 افزایش یافته بود که این تفاوت معنی دار بود. در گروه کنترل نیز به طور متوسط از نمره 8.93 در پیش از مداخله به نمره 9.23 تغییر نموده بود که این تفاوت هر چند نسبت به گروه مداخله کمتر بود، اما معنی دار نیز بود. به طور کلی، پس از شش هفته باغبانی درمانی در طی 12 جلسه، کیفیت زندگی سالمندان در گروه مداخله و کنترل از نظر آماری تفاوت داشت بنابراین به نظر می رسد که باغبانی درمانی بر بهبود کیفیت زندگی سالمندان موثر باشد.

این پژوهش در صد و هشتادویکمین شماره بیست و نهمین دوره مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران منتشر شده است.

منبع: بهداشت نیوز

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
انتشار: 13 فروردین 1399 بروزرسانی: 5 مهر 1399 گردآورنده: huseynvahedi.ir شناسه مطلب: 921

به "بهبود کیفیت زندگی سالمندان با یک روش ساده" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بهبود کیفیت زندگی سالمندان با یک روش ساده"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید